Србски стрип хит у Стразбуру

03-07-2018 07:55:05 | | фото: Екипа српских стрип аутора у Стразбуру/ vostok.rs |

Серијал о првом светском рату "линије фронта" на фестивалу девете уметности у Француској. Наши аутори изазвали највећу пажњу публике
ЗВЕЗДЕ Међународног фестивала стрипа у Стразбуру били су овог јуна србски аутори, што и није неочекивано будући да Дражен Ковачевић, Рајко Милошевић Гера, Алекса Гајић, Милан Јовановић, Мирољуб Милутиновић Брада, Милорад Вицановић Маза, Леонид Пилиповић, Градимир Смуђа и други, као аутори бројних култних албума годинама важе за неприкосновене "владаре" и сам крем француске (и европске) стрип сцене. Међутим, донекле неочекивано, "звезда" ове престижне манифестације био је и један србски стрип, тачније серијал о Првом светском рату "Линије фронта", капитално издање куће "Систем комикс".

Прочитајте још: У стрипу правда увек побеђује

Фестивал у "престоници Европе" отворила је и ове године наша конзулка Анђелка Шимшић, а ова манифестација изнедрила је мноштво значајних сусрета и договора о сарадњи између издавача и аутора, захваљујући пре свега Смуђи, врсном стрип-аутору, илустратору и карикатуристи.

- Можда најважнији резултат произишао из бројних сусрета на фестивалу је повезивање "Систем комикса" са Филипом Зитком, првим човеком куће "Инуксхук" из Лила, која је издавач бест-оф издања "Линија фронта" под насловом "Сенке прошлости" (наслов "Линије фронта" на француском тржишту већ је "заузело" издање о - Другом светском рату!) - открива Игор Марковић из "Систем комикса". - Реч је о издању од 120 страна на француском, у које смо уврстили 14 прича одабраних из прва четири албума. Павле Зелић написао је уводни текст, а Милош Ковић са Филипом Зитком неку врсту историјског поговора. Зитка потписује и сценарио за две приче, које су илустровали Дарко Перовић и Милан Јовановић. Иначе, Зитка намерава да на француском објави и наше "Књишке мољце" Душана Павлића и Зорана Пеневског, "Дружину Дарданели" Павла Зелића и Драгана Пауновића и "Џинове" Петра Меселџије.

Прочитајте још: Сусрет Истока и Запада кроз стрип

Градимир Смуђа, који се показао као "спиритус мовенс" целог догађаја и иницијатор овог стриповског србско-француског "умрежавања" на више нивоа, објавио је у Француској (за "Delcourt") два нова албума који ће већ на јесен добити и србска издања у "Систем комиксу". Овог пута овај иначе комплетан стрип аутор не потписује и сценарио, већ су сценаристи Лупано и Тјери Жор.




ОБАВЕЗАН ОТКУП

ОД годишњице почетка Првог светског рата па до актуелне облетнице његовог краја, објављено је шест албума у серијалу "Линије фронта" док је седми у настајању. Пети и шести албум су на протеклом републичком конкурсу за откуп књига означени звездицом која подразумева препоруку Министарства културе библиотекама за откуп макар по једног обавезног примерка - што је куриозитет када је реч о стрип издањима.

М.Мирковић,
Новости