Москва: Европска Унија добро схвата да је Русија гарант енергетске сигурности континента

30-06-2018 02:47:05 | | фото: © Фото : Nord Stream 2 / Axel Schmidt/ vostok.rs |


Европска Унија добро схвата да је Русија гарант енергетске сигурности континента, рекао је заменик министра спољних послова Александар Грушко у интервјуу за РИА Новости.

Тако је Грушко коментарисао ситуацију око пројекта гасовода "Северни ток 2" и захтева Вашингтона према земљама ЕУ да одбију да учествују у овом пројекту.


"Ако говоримо о америчким амбицијама да обезбеде такву сигурност, данас је удео америчких сировина у европском балансу плина само око два одсто", рекао је Грушко.

Напоменуо је да неке земље покушавају да максимализују политизацију економске сарадње како би извукле одређене дивиденде или ојачале своје положаје у западном удружење.

"Увек смо ишли са чињеницом да основа за енергетску сарадњу мора да се заснива на економским факторима. Неопходно је радити на томе да се максимално деполитизује таква сарадња, без утицаја било којег геополитичког фактора", рекао је заменик министра.

САД су у више наврата тражиле од европских земаља да престану да учествује у пројекту гасовода "Северни ток -2", те запретиле санкцијама за оне који учествују у њему. Тако је државни секретар САД Мајк Помпео рекао да САД активно раде са европским државама и предузећима да их убеде да одустану од учешћа изградње гасовода.