Помпео: Власти САД активно раде са партнерима из ЕУ да напусте пројекат „Северни ток 2“

28-06-2018 10:53:47 | | / vostok.rs |


Америчке власти активно раде са партнерима из ЕУ како би их убедиле да напусте пројекат "Северни ток 2", рекао је државни секретар САД Мајк Помпео на саслушању у Сенату САД.

Према његовим речима, сагласност ЕУ за изградњу гасовода противречи политици "обуздавања Русије".


" `Северни ток 2` је један од неколико примера, у смислу чињенице да пружимо Русији прилику да врши политички утицај не само у Немачкој, већ широм Европе", нагласио је Помпео.


Раније је саопштено да данске власти намеравају да одложе реализацију пројекта. Према речима премијера земље Ларса Расмусена, о овој идеји треба разговарати на европском нивоу.


Одлука је објављена након што је Стејт департмент изразио наду да ће Европска унија "самостално зауставити" изградњу "Северног тока 2" или "преформатирати" план Русије за иградњу гасовода.

Пројекат "Северни ток 2" подразумева постављање два крака са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара годишње кроз Балтичко море, од руске до немачке обале.

Дозволе за изградњу већ су дале Немачка, Финска и Шведска. Остаје још да се добије сагласност Данске.

Против пројекта су неке земље - првенствено Украјина, која се плаши губитка прихода од транзита руског гаса, као и САД, које промовишу амбициозне планове за извоз свог течног природног гаса у Европу.


Поред тога, Летонија, Литванија и Пољска заједнички су саопштиле да нису одобриле изградњу "Северни ток 2", а лидери ових земаља су "сигурни" да је ово политички пројекат.

Русија је више пута затражила да се гасовод не посматра као инструмент утицаја. Према Владимир Путину, Москва се односи на пројекат искључиво као економски.

ИНФОГРАФИКА - Северни ток 2