Москва: Одлука ОЗХО-а нелегитимна

28-06-2018 09:35:12 | | фото: © РИА Новости / Татьяна Фирсова/ vostok.rs |


Одлука специјалне комисије Организације за забрану хемијског оружја о добијању мандата да самостално утврђује одговорност за употребу хемијског оружја, на основу британског предлога, није легитимна, изјавио је у шеф руске делегације Георгиј Каламанов.


„Ова одлука која је данас усвојена — а усвојена је уз 82 гласа – није усвојена уз неопходну већину од две трећине укупног броја гласова држава-чланица ОЗХО“, рекао је Каламанов на конференцији за новинаре.

„Сматрамо да је ова одлука нелегитимна и то смо саопштили након гласања“, рекао је он.

Специјална комисија Конференције држава-потписница Конвенције о забрани хемијског оружја, након које ОЗХО може да добије мандат да утврђује одговорност за употребу хемијског оружја, одржава се у Хагу од 26. до 28. јуна.

Крајем маја шеф британске дипломатије Борис Џонсон је изјавио да Лондон инсистира на сазивању специјалне седнице ради разматрања ситуације у вези с употребом хемијског оружја у Сирији и инцидентом с наводним тровањем бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у Солсберију.

Иницијативу за овај састанак подржали су Аустралија, Бугарска, Немачка, Канада, Француска, Нови Зеланд, Пољска, Румунија, САД и Јапан.