Новак: Москва и Вашингтон поседују велики потенцијал за сарадњу у гасном сектору

27-06-2018 08:36:44 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Министар енергетике Русије Александар Новак је саопштио да Москва и Вашингтон поседују велики потенцијал за сарадњу у гасном сектору.

Он је са својим америчким колегом Риком Перијем и министром финансија Стивеном Мнучином разговараоо пројектима из којих су изашле америчке компаније због санкција.

Према речима Новака, преговори са америчком страном су се дотакли „понуде гаса као најчистијег вида горива на светском тржишту“.


Министар је навео да се тржиште гаса активно развија и да ће се оно глобализовати, употреба гаса у свету ће само расти, посебно на тржиштима као што су Пацифички регион, Африка, где је велики број становника и нема приступа традиционалним изворима енергије.

Новак је изразио увереност да постоји велики потенцијал за развој сарадње са САД у тој сфери.

Министар је рекао новинарима да је у САД разговарао и о изградњи „Северног тока 2“.

„Бићемо у контакту по том питању“, додао је он, уздржавши се од даљих коментара.

Током посете било је говора и о ситуацији у Ирану.

Према речима Новака, Русија ће са правне тачке гледишта оценити позив САД да се не купује нафта од Ирана, након што је Вашингтон одлучио да раскине „нуклеарни споразум“ са Техераном.

Министар је подсетио да је на снази меморандум са Ираном који је потписан 2014. године.

„Пратићемо, анализирати, полазећи пре свега од правне базе“, рекао је Новак.

Руски министар је додао да „енергетика може постати покретач развоја наших односа“.

Новак је позвао Перија на Руску енергетску недељу — Међународни форум о енергетској ефикасности и развоју енергетике који ће се одржати од 3. до 6. октобра у Москви.

Министар је учествовао на годишњем Међународном гасном форуму на којем је имао консултације и са замеником председника Европске комисије за енергетику Марошом Шевчовичем.