Данске власти намерно одуговлаче издавање дозволе за „Северни ток 2“

25-06-2018 10:52:24 | | / vostok.rs |


Данске власти, под притиском САД намерно одуговлаче издавање дозволе за изградњу гасовода „Северни ток 2“, пишу „Известија“, позивајући се на два извора у руским дипломатским круговима.

„Због пројекта ’Северни ток 2‘ Копенхаген се плаши конфликта са Вашингтоном који покушава да потисне руски гас са европског тржишта“, тако су објаснили у руским дипломатским круговима одуговлачење Данске да одговори на захтев компаније „Норд стрим 2“ која се бави изградњом гасовода, наводи се у саопштењу.


Копенхаген је унео у закон специјалне измене које омогућавају да се одбије захтев о изградњи цевовода у данским територијалним водама због спољне политике и безбедности земље, ЕУ и НАТО-а. Данска је последња од пет држава које нису издале одговарајуће одобрење за изградњу „Северног рока 2“, подсећа лист.

„Главни страх Данске је изгледа у томе да не разочара главног савезника - Вашингтон, који заврће руке партнерима како би потиснуо руски гас са европског тржишта, које жели да напуни својим течним гасом. Копенхаген се плаши и да може погоршати односе са Берлином који се залаже за изградњу ’Северног тока 2‘ као комерцијалног пројекта. Данска се налази у тешком положају“, цитира лист свој извор.

Министарство за климу, енергетику и природне ресурсе Данске на захтев листа о статусу руске молбе одговорило је да у овом тренутку захтев разматрају и анализирају са становишта закона, пишу „Известија“.