Небензја се супротставио давању права ОЗХО-у да одређује починиоце хемијских напада

12-06-2018 04:16:09 | | фото: © РИА Новости / Нэнси Сисель/ vostok.rs |


Давање Организацији за забрану хемијског оружја пуномоћјe да одређује кривца за извођење хемијских напада може се негативно одразити на политичку ситуацију у Сирији, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„Надам се да ће, на крају крајева, схватити да би поткопавање ауторитета Организације за забрану хемијског оружја и Савета безбедности било крајње опасно. Ако успеју у својим плановима, то се може озбиљно одразити на сиријски политички процес“, изјавио је Небензја на крају седнице СБ УН. Током затвотрених консултација, Русија је покренула питање предстојеће конференције ОЗХО.


„Једина структура која може утврђивати нечију одговорност (за употребу хемијског оружја) је СБ УН. Ни ОЗХО нити Конвенција о забрани хемијског оружја то не могу да ураде“, рекао је Небензја.

Иницијатива Лондона за одржавање специјалне седнице Конференције земаља-учесница Организације за забрану хемијског оружја добила је подршку више од 64 државе. Конференција ће бити одржана 26-27 јуна у Хагу. Заменик сталног представника при УН Џонатан Ален раније је изјавио да ће Велика Британија покренути питање пооштравања забране коришћења хемијског оружја.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут