Сорош: Трамп је нарцис који се сматра свемоћним и који је вољан да уништи свет

11-06-2018 03:35:30 | | / vostok.rs |


Амерички милијардер Џорџ Сорош рекао је за америчког председника Доналда Трампа да је „нарцис који се сматра свемоћним и који је вољан да уништи свет“.


Сорош је рекао да ће, ако америчка Демократска странка премоћно добије генералне изборе ове јесени и оствари већину у Конгресу и Сенату, те почне с процедуром опозива, подржати Трампову смену.

Трамп и Сорош су у врло лошим односима још од избора на којима је Трамп победио Хилари Клинтон, коју је подржао Сорош, пренео је хрватски портал „Индекс“.

Сорош је донирао Клинтоновој кампањи више од 10,5 милиона долара, према подацима Центра за одговорну политику у Вашингтону.

Прошле године, Сорош је изгубио скоро милијарду долара услед берзанских шпекулација након Трампове победе.

У земљи Сорошевог рођења, Мађарској, премијер Виктор Орбан покренуо је против Сороша кампању проглашавајући га државним непријатељем и најављујући „Закон за заустављање Сороша“ којим би се ограничило страно финансирање цивилног друштва и забранило оно које представља „национални сигурносни ризик“.

Због тога је Сорош своје канцеларије преселио из Будимпеште у Берлин.

Осим у Мађарској, Сорош је мета све жешћих напада републиканаца у САД.

Њега је недавно прозвао и руски председник Владимир Путин, тврдећи да су његове донације широм света мешање у изборе.

Упркос свему, 87-годишњи Сорош не мисли да се преда нити да се повуче у пензију, већ најављује да ће се борити још жешће за своје политичке циљеве.

„Што је већа опасност, што је већа претња, више се осећам да јој се морам супротставити. Стога у том смислу, да, удвостручио сам своје напоре“, рекао је Сорош у интервјуу за „Вашингтон пост“, пренео је хрватски портал.

Танјуг