Руски амбасадор: Везе између Русије и САД тренутно пролазе кроз још једну проверу снаге

11-06-2018 09:38:49 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


Русија је одлучна да сачува „мостове“ и платформе за дијалог са САД како би избегла даље погоршање билатералних односа, изјавио је генерални конзул Русије у Њујорку Сергеј Овсјаников.


„Нажалост, везе између Русије и Сједињених Америчких Држава, упркос напорима и надама руског света, у овој земљи тренутно пролазе кроз још једну проверу снаге, спустивши се можда до најниже тачке од Хладног рата. Ситуација се погоршава тиме да се заправо у свету води игра без правила, где провокације постају норма, а од савезника провокатора тражи се безусловна послушност без икаквог доказа, упркос њиховим националним интересима и здравом разуму“, рекао је Овсјаников на форуму сународника у САД.

Он је подсетио да у овим условима став Русије остаје непромењен: она се залаже за „стабилне и предвидиве односе са Сједињеним Америчким Државама, засноване на поштовању и немешању у унутрашње послове са признавањем постојећих неслагања која постоје и која ће постојати“ и нада се сарадњи тамо где је то обострано корисно и за Москву и Вашингтон.

„Максимално се трудимо да сачувамо мостове и платформе за дијалог како не се би погоршала постојећа ситуација, користећи читав арсенал могућих средстава, укључујући тако ефикасно оружје као што је антитерористичка активност, подстицање културних, хуманитарних и спортских размена, показивање иницијатива и добре воље, све док то допушта ситуација“, истакао је генерални конзул.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут
Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут