Москва: Ситуација у Донбасу се поново заоштрава

10-06-2018 12:03:13 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Ситуација у Донбасу поново се заоштрава, оценило је Министарство иностраних послова Русије поводом учешћа шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на министарском састанку у „нормандијском формату“, који ће бити одржан 11. јуна у Берлину.


„Данас се ситуација на југоистоку Украјине поново заоштрава. Оружане снаге Украјине грубо нарушавају договор о повлачењу снага и средстава. Не реализујући тај процес на станици Луганској, украјински војници интезивно учвршћују положаје у насељима Золотоје и Петровскоје, одакле су они и устаници у Донбасу на јесен 2016. године повукли војнике и технику“, наведено је у саопштењу.

„Што су ближи положаји сукобљених страна, то је већа опасност од борбених дејстава“, истакло је Министарство.

Наведено је, такође, да украјинска страна не нуди житељима југоистока никакве политичке гаранције, провоцирајући напетост на линији разграничења на све могуће начине и користећи сваку могућност за јачање економске, трговинске и саобраћајне блокаде региона.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров ће на предстојећем састанку у Берлину тражити да се без одлагања обнови „статус кво“ у селима Золотоје и Петровскоје, наведено је у саопштењу.

„Након повлачења тешке технике и наоружања, то ће бити важан корак у правцу постизања стабилног прекида ватре, у складу с одредбама Минског споразума“, наведено је у коментару Министарства.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут