Лавров: Русија са Руандом разматра испоруке ПВО система

04-06-2018 10:58:37 | | фото: © Александр Щербак/ТАСС / vostok.rs |


Развија се сарадња Русије и Руанде у војно-техничкој сфери, а стране разговарају о испорукама руских ПВО система, саопштио је у руски министар спољних послова Сергеј Лавров после разговора са министром спољних послова Руанде Луиз Мушикивабо.

Лавров је нагласио да је Русија задовољна развојем сарадње, те да земље имају добре изгледе за развој сарадње у овој области.

"Ми заиста имамо добру сарадњу у војно-техничкој сфери. У Оружаним снагама Руанде и полицији постоје наши хеликоптери, возила "Уурал", а које користе војска и службе безбедности. Постоји велики број малих трансфера оружја и сада се разговара о снабдевању ПВО системима", рекао је Лавров.

Он је такође рекао да су се Руска Федерација и Руанда сложили да наставе сарадњу преко агенција за спровођење закона и посебних служби.

"Пре свега, у борби против тероризма, који, нажалост, има своје корене на афричком континенту", додао је министар.

Министар је додао да је "прошле године формирана међувладина комисија за војно-техничку сарадњу".

"У јесен 2017. одржан је први састанак у Кигали, током којег су описани конкретни начини сарадње у овој области, а други састанак је заказан за јесен ове године у Москви", закључио је Лавров је.

Такође, шеф руског министарства спољних послова је рекао да су Русија и Руанда заинтересоване за спровођење заједничких пројеката о употреби нуклеарне енергије.

Лавров је такође скренуо пажњу на обострани интерес у развоју сарадње у бројним областима, укључујући рударство, пољопривреду и медицину.