Захарова: Кијев надао да ће инсценирањем убиства Бапченка испровоцирати ново протеривање руских дипломата из западних земаља

01-06-2018 09:34:02 | | Фото: РИА Новости/Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да се Кијев надао да ће инсценирањем убиства руског новинара Аркадија Бапченка испровоцирати ново протеривање руских дипломата из западних земаља, а да сам новинар није схватио да су га украјинске специјалне службе искористиле за сопствене циљеве.

„Судећи по разиграном телевизијском спектаклу, он чак није ни схватио шта су с њим урадили. Он је искрено веровао да спасава себе и да паралелно с тим ради велику ствар, можда још и потенцијално исплативу. Мислим да су га управо у таквом тону и обрађивале специјалне службе, а потом узеле и грубо искористиле за своје циљеве, претворивши га у правог и заувек свог таоца“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Према њеним речима, Бапченка не треба вређати, него га жалити и радовати се што је имао среће и остао жив.


Захарова је навела да је прича о убиству скројена по већ познатим светским обрасцима.

„Одатле и речи о солидарности с Украјином, које су вишезначно изговарали кијевски безбедњаци у нади да ће се догодити нова рунда протеривања руских дипломата, или нешто слично“, пише Захарова.

„И мада су калупи западни, шили су по њима и успели су, без сумње, лепо, упечатљиво да сашију, само што Бонд смокинг с везом не носи“, навела је Захарова.

Према њеним речима, масовне и толико прижељкиване реакције западних невладиних и међународних организација које су од Кијева затражиле хитну истрагу продужиле су здравствено осигурање Бапченку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут