Захарова: Русија демонстрира оружје како се не би поновили конфликти 20. века

31-05-2018 11:35:22 | | фото: Вячеслав Прокофьев/ТАСС/ vostok.rs |


Русија демонстрира оружје како се не би поновили конфликти 20. века и како би показала својим грађанима да су заштићени, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„Питају нас зашто показујемо своје оружје? За то постоје два разлога. Први, имали смо 20. век у којем смо изгубили 20 милиона људи. Нестала је једна просечна држава у Европи - 20 милиона. Живим у граду којим је прошао непријатељ. То није било пре двеста година, већ пре седамдесет“, рекла јe Захарова.

Други разлог, по њеним речима, јесу ’80-те године када се Русија отворила према Западу. То је била жеља да се дружимо, градимо свет на бази мира, добросуседства, сарадње, прекида Хладног рата, „али су нас преварили“.

„Отворени су архиви. Читамо изјаве које су давали совјетском, руском руководству. Једноставно су нас слагали. НАТО се проширио, контингенти на нашим границама, број војних база НАТО-а по читавом свету се повећао. Најважније је што Европљани не воде главну реч у Европи“, додала је она.

„Када показујемо оружје, говоримо да неће бити тога што је било у 20. веку.“

„Не треба да нам долазе са ратом. Ту су наравно и агресивне изјаве. Оружје показујемо како би у нашој држави знали да они могу говорити шта хоће, али да смо ми заштићени“, закључио је дипломата.