Москва: Излазак САД-а из нуклеарног поразума са Ираном лишава их свих права из споразума

26-05-2018 11:53:21 | | фото: © РИА Новости / Ю. Левянт/ vostok.rs |


Излазак Сједињених Америчких Држава из Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом лишава их свих права у оквиру тог споразума, саопштило је Министарство иностраних послова Русије поводом ванредног заседања Заједничке комисије за надзор испуњавања одредби споразума.

„Учесници састанка изразили су заједничко дубоко разочарање поводом једностране и неосноване одлуке Вашингтона да иступи из Заједничког свеобухватног плана дејстава. Руска делегација је, такође, нагласила да такав потез представља суштинско нарушавање свеобухватног договора о иранском нуклеарном програму, као и резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2231 из 2015. године, и да фактички одузима САД сва права у контексту Споразума. Детаљно су размотрене последице америчке одлуке из угла даље потпуне реализације свих аспеката договора“, наведено је у коментару Министарства.


Руска делегација потврдила је да је потпуно привржена испуњавању својих обавеза из Заједничког свеобухватног плана дејстава, укључујући даљу реализацију пројекта за покретање производње стабилних изотопа у иранском објекту у Фордоу.

Министарство је такође навело да је иранска страна предложила да следеће заседање комисије буде одржано на нивоу министара спољних послова.