РТ: Русија спремна да пређе са долара на евро у спољној трговини - министар финансија Русије

24-05-2018 03:45:56 | | фото: © Dado Ruvic / Reuters / RT/ vostok.rs |


Русија би могла прећи са америчке валуте у корист евра ако ЕУ појасни свој став против проширења санкција Русији од стране Вашингтона, рекао је министар финансија Антон Силуанов.

"Као што видимо, ограничења наметнута од стране америчких партнера су екстериторијалног карактера. Могућност преласка са америчког долара на евро, зависи од ставова ЕУ према позицији Вашингтона", рекао је Силуанов, који је и први потпредседник руске владе.

ЕУ је у почетку подржала санкције Вашингтона против Москве, али је недавно критиковала политику америчког председника Доналда Трампа да наметне трговинска ограничења другим земљама. ЕУ је такође погођена увођењем увозних дажбина САД-а на челик и алуминијум. Ситуација је ескалирала још више након што су се САД повукле из нуклеарног споразума са Ираном.

"Ако наши европски партнери јасно изјасне свој став, дефинитивно можемо видети начин да користимо европску заједничку валуту за финансијска трансакције, као што је плаћање роба и услуга, које данас често подлежу ограничењима", рекао је Силуанов у Санкт Петербургу на Међународном економском форуму.


Силуанов је додао да Русија већ развија начине за трговину у националним валутама са својим трговинским партнерима.