Русија планира да инвестира око 190 милиона долара у инфраструктурy руске индустријске зоне у Египту

24-05-2018 09:29:49 | | фото: © РИА Новости / Юрий Кавер/ vostok.rs |


Русија планира да инвестира око 190 милиона долара у инфраструктурy руске индустријске зоне у Египту, саопштио је министар за индустрију и трговину Русије Денис Мантуров током седнице међувладине руско-египатске комисије за трговинско-економску сарадњу.

„Планирана улагања државе Русије у развој основне инфраструктуре износе око 190 милиона долара, а могући укупан обим приватних инвестиција за период реализације овог пројекта се процењују на око седам милијарди долара“, рекао је министар.

Он је навео да пројекат индустријске зоне отвара добре перспективе за развој вишефункционалног хаба за унапређење заједничке високотехнолошке производње на тржиштима Блиског истока и северне Африке.

Договор о изградњи руске индустријске зоне у Египту за реализацију пројекта новог Суецког канала постигнут је 2014. године. Пројекат предвиђа образовање посебне зоне са олакшаним царинским режимом за руска предузећа.

Индустријска зона ће се налазити на истоку Порт Саида. Прва фаза изградње зоне постаће део економског рејона Суецког канала и предвиђа освајање 525 хектара.

Према прогнозама Министарства за индустрију и трговину, за реализацију пројекта ће бити потребно 13 година и већ 2026. године компаније ће моћи да производе робу у вредности од 32,6 милијарди долара годишње.