Моксва назвала „очаравајућим“ бројне препоруке за Светско првенство

23-05-2018 02:56:08 | | фото: © РИА Новости / Антон Денисов/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је низ иностраних препорука за предстојеће Светско првенство у Русији.

"Не даје спокоја нашим партнерима Светско првенство у фудбалу које ће се одржати на лето у Русији.
Ми, благо речено, уживамо у овим брошурама, препорукама, упозорењима која излазе у једној или некој другој земљи ... То су очаравајуће препоруке", рекла захарова.

Према Захаровој, највише јој се допала препорука да којом се гости плаше лепих жена у Русији. Такво упозорење појавило се, посебно, у Аргентини. Украјина, додаје Захарова, застрашује "чињеницом" да ће у Русији бити отети, а у Лондону су припремили упутства о томе како британски навијачи морају да пију алкохол", те да је "боље да се не такмиче са Русима."


"Стварно добра информациона пропаганда у промовисању да се уради све што је могуће да би се одвратили или застрашли људи"додала је Захарова.


Истовремено, додала је она, људи масовно ваде документа за путовање на Светски куп.

Поред тога, Министарство спољних послова је скренуло пажњу на брошуре које је припремио норвешки Хелсиншки одбор за новинаре који планирају да присуствују Мундијалу.

Према њеним речима, брошура садржи колекцију традиционалних баналних анти-руских стереотипа који се не односе на новинарство, и украшени бодљикавом жицом у на позадини на стадионима.
Назвавши иницијативу "очигледним русофобским приступом", Захарова је саопштила да Москва сматра да је објављивање такве публикације непријатељски корак норвешке стране.

Она је подсетила да је норвешки Хелсиншки комитет добио значајну финансијску подршку Министарства спољних послова те земље.

Светско првенство ће се ће се одржати од 14. јуна до 15. јула у 11 градова: Москва, Санкт-Петербург, Самара, Саранск, Ростов на Дону, Сочи, Казањ, Калињинград, Волгоград, Нижниј Новгород и Јекатеринбург.