Захарова: Кијев није уплатио више од 300 милиона рубаља у буџет ЗНД-а

23-05-2018 12:08:00 | | фото: © РИА Новости / Владимир Песня/ vostok.rs |


Украјина није уплатила више од 300 милиона рубаља за буџет ЗНД-а, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Закхарова.

"За четири и више година Украјина није дала ни копејку у буџет органа ЗНД-а, стварајући на тај начин значајне финансијске потешкоће у раду организације", рекла је она.


У априлу је председник Украјине Петро Порошенко наложио да се започне процедура званичног изласка Украјине из органа ЗНД као и "трајно затварање" украјинске мисије у релевантним институцијама у Минску.


Представник Порошенка у Верховној Ради Ирина Луценко је саопштила да Кијев не намерава да откаже уговор који се односи на транзит, признавање диплома и запошљавање.

Заједница независних држава (ЗНД) обухвата једанаест земаља - све пост-совјетске републике, осим Грузије и три балтичке државе које су се придружиле Европској Унији.

У фебруару 2014. године, Кијев је одбио да настави са председавањем организацијом. У марту исте године, Савет за националну безбедност и одбрану Украјине објавио је да Украјина намерава да се повуче ЗНД-а.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да престанак сарадње Кијева у оквиру ЗНД-а штети развоју економије, друштвене сфере и интереса Украјинаца.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут