Амбасада Русије: Још једна агресивна антируска акција Лондона

22-05-2018 11:18:06 | | фото: © РИА Новости / Алексей Филиппов/ vostok.rs |


Извештај Међународног комитета парламента о „руској корупцији у Великој Британији“ je још једна агресивна антируска акција, наводи прес-служба амбасаде Русије у Британији.


„Одмах је уочљиво да је то још једна агресивна антируска акција, сада на нивоу парламентарног комитета, која треба да подржи претензију званичног Лондона на вођство у западном блоку у обуздавања Русије“, наводи се у саопштењу на Фејсбуку.

Дипломате су навеле да су стратегија националне безбедности за 2015. годину, „банкетни“ говор британске премијерке Терезе Меј из јесени 2017. године, неосноване оптужбе Русије за тровање у Солсберију — карика у „општој неодговорној антируској линији садашњег политичког руководства“.

„Уместо развоја сарадње са Русијом у области борбе против корупције и прања новца, што би требало да одговара општим интересима, британска страна користи овај проблем за преувеличавање антируске кампање“, додали су у амбасади.

Наглашено је да управо Британија незаконито сакрива руске грађане који су у Русији оптужени да изводе финансијске малверзације и одбија да их преда измишљајући разлоге.

„У извештају је јасна жеља да се повећа притисак санкцијама западних држава према руској држави и бизнису. На то су усмерени напори Лондона у оквиру ’седморке‘ и ’двадесеторке‘, што у последњем случају изгледа проблематично имајући у виду састав учесника тог формата, од којих многи имају различиту представу о међународном праву од Велике Британије и нису подређени западној блоковској дисциплини“, саопштили су у дипломатској мисији.