Лавров: Русија, за разлику од других земаља, никада није изражавала став по питању важних референдума

18-05-2018 03:26:05 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Москва се никада није мешала у унутрашња питања других земаља и не намерава то да ради ни у будућности, изјавио је вршилац дужности министра спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Како је рекао, Европска унија ја важан трговинско-економски партнер Русије, а Москва са великом пажњом прати све преговоре које њене чланице воде о будућој европској интеграцији.

Лавров је нагласио и да Русија, за разлику од других земаља, никада није изражавала став по питању важних референдума или током изборних процеса.

„Русија је увек спремна да сарађује са свим лидерима које изаберу грађани Европе“, казао је Лавров.

Руски шеф дипломатије се осврнуо и на питање европских санкција према Русији и изразио наду да ће ЕУ престати да следи пример групе земаља-русофоба.

„Желимо јаку Европу, да ЕУ постане консолидовани и одговорни играч на међународном плану, који је у стању да формулише независну спољнополитичку агенду која је у интересу свих народа Европе“, истакао је.

Говорећи о трговинско-економским односима Русије и ЕУ, Лавров је рекао да се, упркос негативном тренду, сарадња вратила на трајекторију раста, а трговинска размена је крајем прошле године повећана за 20 одсто у односу на претходну.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут