Уручена признања правим херојима Србије

18-05-2018 01:57:57 | | / vostok.rs |



Данас су у Истраживачкој станици Петница уручена признања победницима трећег по реду конкурса „Youth Heroes“, који је реализовала EXIT фондација у сарадњи са Нафтном индустријом Србије, а уз подршку Радио телевизије Србије, компаније Ringier Axel Springer, ХР центра Београд и издавачке куће „Вулкан“.

Циљ конкурса био је да се млади хероји у Србији извуку из анонимности, представе јавности и промовишу како би постали инспирација, понос и узор за целе генерације. Одабрано је петнаест младих хероја из укупно четири области: образовања/науке, предузетништва/креативних индустрија, културе/уметности и друштвеног активизма и сви они су данас кући понели признање за свој изузетан допринос друштву, улазнице за EXIT и Sea Dance фестивале, курсеве за лични развој ХР центра Београд и поклон пакет издавачке куће „Вулкан“, док су прваци у својим областима добили и новчану награду у износу од по 100.000 динара. Сви добитници ће добити заслужени медијски простор, а биће промовисани и кроз EXIT плаформу, са циљем да се друштву пруже позитивни узори који ће бити инспирација младим људима, али и целокупној јавности.
- Садашњост и будућност друштва је одређена нашим односом према најбољим младим људима у земљи. Желимо да заједничком акцијом подржимо и скренемо пажњу на све оне који се неуморно труде да унапреде себе и своје окружење, и да кроз свој успех пошаљу поруку свима да је све могуће. Посебно ми је драго да доделу Youth Heroes признања трећој генерацији добитника организујемо данас у Петници, највећем расаднику младих талената у региону, изјавио је председник УО EXIT фондације, Иван Петровић.
- Млади су потенцијал, стожер друштва и кључ напретка заједнице, али уколико су они уједно исправан пример и неопходан водич својој генерацији, онда су они истински хероји, на њих треба да се угледамо, њих треба да подржимо, њима да се поносимо. Млади људи које данас овде видимо су наша „Будућност на делу“ и у потпуности осликавају овај слоган наше компаније – изјавила је Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора и директора Функције за спољне везе, односе са државним органима и ПР Нафтне Индустрије Србије.
Младе хероје и медије је поздравио и домаћин, Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница:
- Врло је важно младе људе, који имају резултате свог рада, препознавати као успешне и награђивати. То је за њих подстицај за даљи рад и потврда да иду у добром смеру. Управо је подршка младима док се развијају много важнија него старијима, који су већ формирани као особе и добри стручњаци. Петница, као институција, управо то ради са свим оним младим људима који су мотивисани да се баве науком.
Најбољим студентима у области образовања и науке су уручене награде и то прва награда Вуку Радовићу, олимпијцу у области астрономије и физике, друга Стефану Шушњару, вишеструком државном прваку у физици, док је трећа награда додељена Андреју Кукурзару, студенту прве године факултета, који постиже изврсне резултате на међународним олимпијадама из хемије.
Награде су добили и дипломци у истој категорији и то: првопласирани Филип Бошковић, добитник најпрестижније студентске награде на свету за достигнућа у молекуларној биологији, Вања Шарковић, докторанткиња астрономије Универзитета у Лајдену, као и Андреа Николић, награђивана студенткиња права, која ће школовање наставити на Кембриџу.
Прву награду у области друштвеног активизма добила је Милица Кнежевић, која различитим акцијама подстиче и мења окружење за себе и за друге особе са инвалидитетом, другу Тамара Којић, иницијаторка пројеката „Километар косе“ и „Рок камп за девојчице“, док је трећу награду добио Марко Јозић, један од оснивача удружења „Ново културно насеље“.
Млади хероји предузетништва су Бранислав Јовановић, оснивач бренда домаћих сухомеснатих производа „BUT&CO“, Владимир Станковић, оснивач платформе „PetGuards“, првог пројекта на Балкану намењеног чувању кућних љубимаца и Игор Граић, који је направио прву друштвену мрежу за љубав на свету.
Награде за културу и уметност припале су Андреју Јосифовском Пијанисти, који промовише уличну уметност и муралима улепшава градове у Србији, Уни Станић, студенткињи Мастер студија виолине у Бечу и виртуозној уметници и Стефану Жарићу, награђиваном историчару уметности, који се бави проучавањем модног наслеђа Србије.
Специјално признање „Youth Heroes“ додељено је Математичкој гимназији у Београду, чији ђаци деценијама постижу сјајне резултате у области математике, природних наука и информатике.
Чланови жирија били су: Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора и директора Функције за спољне везе, односе са државним органима и ПР Нафтне Индустрије Србије, Никола Божић, програмски директор ИС Петница, Ненад Благојевић, оснивач портала прицесадусом.цом, Маја Димитријевић, представница медијске куће Рингиер Аxел Спрингер и Иван Петровић, председник УО EXIT фондације.