Матвијенкова: Очекујемо да превлада здрав разум у земљама Запада

16-05-2018 11:00:43 | | © Фото : предоставлено пресс-службой Совета Федерации/ vost |


Председник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко говорила је за РИА Новости да ли се може рачунати на здрав разум Запада у политици антируских санкција.

На питање
РИА Новости да ли ће Русија наставити са праксом „реципрочних“ одговора уколико САД и друге земље поново почну пооштравање санкција Русији, Матвијенкова је одговорила да живот показује да су, по правилу, „реципрочне“ мере најопипљивије и најделотворније.

„На делу је бумеранг-ефекат. Закон о контрасанкцијама Сједињених Америчких Држава, који ће ускоро изаћи из Државне думе и одлуке које влада донесе на основу њега, без сумње ће имати такав ефекат. Негативне последице ће осетити америчке компаније и један број грана америчке економије“, објаснила је Матвијенкова.

„Подсећам да је закон оквиран и да у нацрту нема никаквих ограничења о којима су толико бринули људи, у вези са лековима и медицинском опремом, као и мера које би могле да учине штету нашој земљи, друштву и грађанима. Он не везује руке извршној власти, омогућава јој да делује флексибилно, узимајући у обзир ситуацију која се мења. Не мислим да ћу претерати ако кажем да је у области контрасанкција ово можда наш први закон ове величине снаге. Без сумње ће га Савет федерације подржати“, нагласила је она.

„Исто се може рећи и за нацрт закона о увођењу административне и кривичне одговорности за поштовање америчких санкција на територији Русије“, додала је Матвијенкова.

„Још једном бих желела да нагласим: политика санкција коју воде Сједињене Америчке Државе и Запад у целини је у супротности са међународним правом, Повељом УН и другим актима. Она блокира могућност дијалога, потраге за компромисом о спорним питањима, доводи до тензија у међудржавним односима и ствара многе проблеме за читаву међународну заједницу“.

„Данас имамо све разлоге да тврдимо да је ова политика претрпела неуспех, јер својим иницијаторима није донела никакав добитак — ни политички, ни економски, ни морални. Наравно да постоје одређени негативни фактори које не можемо да игноришемо, али он очигледно не могу да зауставе наш развој, уздрмају нашу позицију на међународној сцени и створе друштвену и политичку нестабилност у Русији“, истакла је она.

„Непродуктивност, безизланост политике коју спроводе САД и њени савезници, сада је више него очигледна. Разочарање у њих, а посебно у пословним круговима, расте. Очекујемо да ће здрав разум у земљама Запада коначно превлада. Једини излаз је потпуно одустајање Запада од политике санкција Русији, нелегалне и нелегитимне политике. У том случају, ми ћемо укинути контрасанкције. Другог начина нема“, закључила је Матвијенкова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ