Косачев: Апсолутно диктаторско понашање САД-а

11-05-2018 11:47:09 | | фото: Совет Федерации Федерального Собрания РФ/ vostok.rs |


Сједињене Државе губе свој статус одговорног играча, претварајући се у уценивача и нарушиоца светског поретка, изјавио је шеф међународног одбора Савета федерације Константин Косачев, коментаришући поступке америчког председника Доналда Трампа у вези нуклеарног споразума са Ираном.

"Ово је апсолутно диктаторско понашање земље, која користи своје економске и друге предности у свету ради арогантног гурања своје позиције и интереса", саопштио је Косачев.

Он је нагласио да "Сједињене Државе брзо губе статус одговорног и јаког међународног играча и претварају се у глобалног уцењивача и кршиоца светског поретка".

Амерички председник Доналд Трамп у уторак је саопштио да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном који је постигнут 2015. године са шест међународних посредника (Русија, Сједињене Државе, Британија, Кина, Француска и Немачка). Поред тога, Трамп је најавио обнављање свих санкција које су биле на снази пре потписивања споразума, као и увођење до сада најјачих.

Као што је наведено у саопштењу Беле куће која је објављено након говора Трампа, процес обнове санкција САД-а против Ирана почиње одмах. Обновљене санкције ће бити усмерене на критичне секторе иранске привреде, укључујући енергетски, петрохемијски и финансијски сектор.

Међународна агенција за атомску енергију истовремено је у свих десет извештаја потврдила поштовање нуклеарног споразума од стране Ирана. Да Иран поштује споразум потврдиле су и све остале земље које су преговарале у овом споразуму.