Лавров: Русија никада неће деловати на штету безбедности било које земље

08-05-2018 11:31:17 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Лызлова/ vostok.rs |


Русија никада неће деловати на штету безбедности било које земље и спремна је да тражи равнотежу у заједничким интересима, рекао је вршилац дужности министра спољних послова Сергеј Лавров., приликом
полагања венца на спомен-плочу у знак сећања на дипломате који су погинули за време Великог отаџинског рата.

"Русија никада неће деловати на штету безбедности било које земље. Ми смо увек отворени за искрени и отворени дијалог који се заснива на поштовању интереса свих заинтересованих страна и на тражењу равнотеже интереса", рекао је Лавров.


Нагласио је да је Москва и даље отворена за дијалог. Лавров је рекао да ће Москва доследно придржавати ових начела и да ће учинити све како се никада не би поновиле страхоте које човечанство искусило током Другог светског рата.


Лавров је подсетио да се ове године обележило неколико важних јубилеја - 75. годишњица Стаљинградске битке и 75. годишњица Московске конференције министара спољних послова Совјетског Савеза, САД-а и Велике Британије.

Нагласио је чињеницу да су заједничке претње и заједнички непријатељи дозволили земљама са различитим идеологијама да се уједине ради заједничке победе.

"Уверен сам да сви требамо учити из овог искуства, посебно релевантног у данашњој ситуацији у свету", рекао је Лавров.