Русија затражила од НАТО-а информације о уништавању чешких залиха „Новичока“

04-05-2018 02:26:34 | | фото: © РИА Новости / Сергей Пятаков/ vostok.rs |


Русија је заинтересована ко је забележио уништење чехословачке супстанце типа "Новичок", изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Раније је чешки председник Милош Земан саопштио да је у новембру прошле године у Институту за истраживање Министарства одбране у Брну произведена мала количина нервног агенса А230. Испитан је и убрзо уништен.



Према чешкој војној обавештајној служби, "Новичок" се односи на супстанцу А230, а према Служби за безбедност и информисање (контраобавештајна) - А234.

"Рекли су да су средства на територији Чешке републике уништена. Ко је то документовао? Ипак, постоје релевантни стручњаци.Сва ова питања, а посебно према НАТО-у остају, не само да остају, постављају се и данас. И на њих се мора одговорити", рекла је Захарова.



Она је изразила наду да ће се Лондон помирити са информацијама о "Новичоку" у Чешкој Републици. Захарова је нагласила да Москва очекује од НАТО-а званични одговор, као и које друге земље алијансе се ангажују у истраживању таквих супстанци.