Амбасада Русије: Огорчени смо како се администрација САД односи према догађају у Одеси

03-05-2018 07:32:53 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


Амбасада Русије у САД изразила је огорченост што америчка администрација ћути о трагичном догађају у Одеси од 2. маја 2014. године, као и о „замрзавању“ истраге Кијева, наводи се у коментару руске дипломатске мисије.


„Огорчени смо како се администрација САД односи према догађају у Одеси и што гледа са прећутним одобрењем на ’замрзавање‘ истраге Кијева. Потврда тога је и што се осуда ове трагедије и њој сличних многобројних злочина у Украјини није нашла у недавном извештају Стејт департмента о ситуацији о људским правима у свету“, наводи се у документу.

У Амбасади указују да такав став може да се схвати само као одбијање Вашингтона да објективно посматра ситуацију са људским правима у Украјини и да својим утицајем примора власти у Кијеву да је поправе.

Руске дипломате наглашавају да пасивност кијевских власти у истрази ове трагедије само помаже расту радикалног расположења у Украјини.

Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“ с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге. Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у ком су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су притом пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде. У трагичном догађају из 2. маја 2014. године погинуло је 48 особа, док је више од 250 рањено.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут