РТ: Одбијамо преговоре под претњом - Јункер упозорио Трампа на америчке увзне тарифе

02-05-2018 08:28:38 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Европска унија неће прихватити претње Сједињених Држава у разговорима како би се осигурало трајно ослобађање од тарифа САД за челик и алуминијум, изјавио је председник Комисије ЕУ Жан Клод Јункер.

"Желим да поновим позив да се ослобађање од тарифа постави безусловно и трајно", рекао је Јункер док је представљао буџет ЕУ Парламенту ЕУ у Бриселу.

Одлука Доналда Трампа у марту да уведе тарифу од 25% на увоз челика и тарифу од 10% на алуминијум "не може се правдати на основу националне безбедности", рекао је Јункер. Ситуација у којој се Вашингтон и Брисел налазе - на ивици трговинског рата "не би требала да се догађа између савезника", нагласио је он.

"Наставићемо наше преговоре са САД, али ми ћемо одбити преговоре под претњом", рекао је Јункер. Саопштење долази дан након што је Трамп одложио увођење мера према ЕУ за ​​још један месец, до 1. јуна.

ЕУ наде да ће брзо решити тарифни однос са САД ће највероватније бити узалудан, изјавио је за РТ, Јеффреи Туцкер, уреднички директор Америчког института за економска истраживања.

Комисија ЕУ је саопштила у уторак да америчка одлука о продужењу за још један месец "продужава тржишну несигурност, која већ утиче на пословне одлуке".

Раније је ЕУ упозорила да може да одговори на америчке тарифе наметањем тарифа у вредности од 3,5 милијарди долара на америчку робу.