Грушко: Реализација „Северног тока 2“ зависи од тога да ли ће ЕУ моћи да се одупру притиску САД

28-04-2018 11:59:05 | | фото: Газпром/ vostok.rs |


Реализација „Северног тока 2“ зависи од тога да ли ће европљани моћи да се одупру притиску САД, рекао је руски заменик министра иностраних послова Александар Грушко.


„Питање је да ли ће Европа поклекнути пред притиском Американаца који користе све како не би дозволили да се реализује овај пројекат и како би потпуно наговорили Европљане да купују амерички природни гас“, констатовао је Грушко.

„Полазимо од тога да ако као приоритет буде стављена енергетска безбедност Европе, овај пројекат ће је несумњиво ојачати“, нагласио је Грушко.

Он је рекао да се нада да ће ЕУ подићи глас против екстратериторијалне примене америчких санкција од којих трпи губитке.

„Веома се надамо да ће Европљани напокон подићи свој глас не само против тога на који начин САД уводе те санкције, већ и да ће се борити против покушаја Америке да те санкције постану екстериторијалне. Ако погледате на све те кораке које предузима Вашингтон, тешко је не видети да су у фокусу борбе санкцијама и сами западноевропљани, који ће имати значајне губитке“, рекао је Грушко.

Грушко је скренуо пажњу да овакве акције „не само да излазе из оквира међународног права, већ крше и сам систем међународних економских односа“.

„Видимо како неке државе користе санкције за постизање геополитичких и економских циљева", рекао је заменик министра.

По његовим мишљењу, у оваквој ситуацији Москва мора да гради сопствене инструменте који треба да гарантују наше интересе у економској области, као што је закон о контрасанкцијама који припремају руски парламентарци.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут