Радован Караџић затражио ослобађајућу пресуду

24-04-2018 09:11:38 | | фото: © REUTERS / Michael Kooren / sputnik.by/ vostok.rs |


Пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове настављен је жалбени претрес у предмету против првог председника Републике Српске Радована Караџића.

Одбрана је изнела низ аргумената, као одговор Тужилаштву на жалбу у вези са питањима поштеног суђења, а Караџићев тим одбране позвао је на укидање пресуде за наводни геноцид у Сребреници.

Караџић је затражио ослобађање сваке кривице, а Тужилаштво тражи да буде проглашен кривим и за наводни геноцид у још седам општина поред Сребренице, и казну доживотног затвора.

У реплици Тужилаштву Караџић се осврнуо на наводе о пијаци "Маркале".

"О Маркалама, великом броју цивила, 5. фебруара на празној пијаци на којој се не види ништа. Зашто би они били тамо? Једна од необичних ствари јесте - како је то могуће да међу погинулима нема ни једног продавца", рекао је Караџић.


И његов бранилац, Питер Робинсон, потврдио је тезе о томе да ништа није знао. Робинсон тврди како у пресуди за геноцид има бар двадесет "рупа" јер нема ниједног директног доказа да је Караџића било ко и било кад обавестио о страдањима у Сребреници.

"Ви морате судити на основу списа који стоје пред вама и било би неостварење правде када бисте ви закључили да је та осуђујућа пресуда за геноцид тачна", каже Робинсон.

Одбрана инсистира на потврди ослобађајуће пресуде по првој тачки оптужнице – геноциду у седам општина. Караџић је рекао да се тако о геноциду може говорити једино када се не утврде чињенице.

"Према томе, Срби изгледају као неко ко је нападао беспомоћну и ненаоружану масу људи.", рекао је Караџић.

Напоменуо је да је у Приједору приведено око три хиљаде људи.

"2,7 одсто од 49.000 муслимана у Приједору. То није геноцид, 1.700 је пуштено, борбено способних, ухваћених у вријеме конфликта, а 1.400 прослијеђено у затвор за ратне заробљенике. Овде је могуће све ако се занемаре чињенице, а чињенице постоје у спису", наводи Караџић.

Поновио је да је Република Србска своје међународно признање добила прије рата у БиХ, а да су јој то покушали оспорити. Поручио је да све оптужбе падају ако се та чињеница узме у обзир.

За сутра у 15 часова најављена је Статусна конференција у овом случају.