РТ: Иран мења долар евром у спољнотрговинским трансакцијама

23-04-2018 12:23:05 | | фото: © Leonhard Foeger / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Као део својих дугогодишњих напора да смањи ослањање на америчку валуту усред продубљеног сукоба са Вашингтоном, Техеран је најавио да ће почети са изражавањем износа у страним валутама у еврима, а не у доларима.

Гувернер Иранске централне банке Валиолаха Сеиф рекао је да је врховни лидер ајатолах Али Хамнеи поздравио његов предлог замене долара евром у спољној трговини, јер "долару данас нема места у нашим трансакцијама".

Нову финансијску политику, како се саопштава, подстичу државна тела и фирме повезане са државом како би повећале употребу евра на рачун америчке валуте.

Француска ће почети да нуди кредите у еврима иранским купцима за своју робу ове године, како би своју трговину задржала ван досега америчких санкција, изјавио је шеф француске државне инвестиционе банке "Бпифранс".

Према речима директора за девизно пословање и политику Мехдија Касраеипура, удео у банкарском трговању у доларима у Ирану није висок. Као део трговинског ембарга, америчким банкама је забрањено да послују са Ираном.

Прошлог месеца Техеран је најавио да наруџбинама трговаца заснованим на америчкој валути више неће бити дозвољено да прођу кроз увозне поступке. Овај корак је уследио на захтев Агенције за девизно пословање Ирана и посебно је намењен решавању флуктуација тржишних стопа америчког долара.

Иранска валута изгубила је готово пола своје вредности на слободном тржишту од септембра прошле године. Ријал је пао рекордно ниско - око 60.000 ријала у односу на долар пре него што су власти поставиле фиксни курс од 42.000 ријала и упозориле Иранце да ће се суочити с казнама за коришћење других стопа.

Хамнеи је окривио стране непријатеље због "недавних проблема на валутном тржишту".

Техеран, који је одавно жели да се пребаци на трговину која није заснована на долару, већ је потписао споразуме са неколико земаља, а са Русијом се тренутно воде преговори о коришћењу националних валута у међусобној трговини.

На састанку са руским председником Владимиром Путином у новембру, Хамнеи је рекао да је најбољи начин да се неутралишу америчке санкције против две земље, заједничко настојање да се америчка валута у билатералној трговини избаци. Он је рекао председнику Путину да би кориштењем метода, као што је елиминисање америчког долара и замена националним валутама у трансакцијама између две или више страна, земље могле "изоловати Американце".