РТ: „Типичан пример покушаја уцене“: Лавров осудио покушаје САД-а да спрече испоруку „С-400“ Турској

22-04-2018 02:02:54 | | фото: © Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров описао је претње САД-а да ће наметнути санкције Турској, ако купи руске ПВО системе С-400 као уцену и покушај да се осигура тржиште америчким фирмама.

"О чему је господин Мичел говорио, о ризику да Анкара буде подвргнута санкцијама ако настави са куповином ПВО система С-400 из Русије. То је типичан пример покушаја уцене са намером да америчким компанијама дају неправедну предност у тржишној конкуренцији", рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова говорио је о изјави коју је ове седмице саопштио помоћник државног секретара САД Вес Мичел.

"Анкара треба да буде свесна ризика у прављењу стратешких уступака Москви у циљу постизања својих тактичких циљева у Сирији. Анкара тврди да се сложила да купи руски ракетни систем С-400, што би потенцијално могло довести до санкција према члану 231 ЦААТСА и негативно да утиче на учешће Турске у програму Ф-35", рекао је Митчел у говору пред Комитетом за спољне послове.

Раније су званичници из САД и других земаља НАТО-а изјавили да ће употреба С-400 система у Турској угрозити комуникације НАТО-а и изазвати проблеме интероперабилности.

Они су такође наговестили да ако се тај споразум настави, Анкара може да се суочи са санкцијама у складу са Законом о борбама против санкција Америке (ЦААТСА), који је потписан у августу и усмерен је на спречавање руског извоза оружја.

У децембру прошле године, Москва и Анкара потписале су споразум о набавци руских ПВО система С-400 "Триумф".

Снабдевање Турске комплексима С-400 требало би да почне почетком 2020. Међутим, након што је Сергеј Лавров разговарао са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, он је саопштио да је Москва спремна да испуни захтев Анкаре да се убрза достављање оружја.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут