РТ: Русија своје злато не даје никоме, а у САД-у га нема

21-04-2018 12:28:54 | | фото: © Pavel Lisitsyn / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Централна банка Русије држи свo своје злато код куће, јер само у Русији њено злато може бити у потпуности безбедно, каже Анатолиј Аксаков, председник Одбора за финансије у Државној думи.

Одговарајући на питање о одлуци Турске да повуче сво своје злато из америчких Федералних резерви, Аксаков је рекао: "Немамо резерви злата у САД-у. Имамо само девизне резерве у иностранству. Нико не може да стави руке на наше злато."

Руске резерве чине девизе, специјална права вучења (међународна обрачунска јединица коју је утвдрио и дефинисао ММФ), резервна позиција у ММФ-у (позиција транше која се обрачунава у девизним резервама земље)и физичко злато. Количина физичког злата у руским резервама порасла је за 52,88 тона и достигла 1.861,1 тону од 1. априла.

Након западних санкција према Русији уведених 2014. године, земља је значајно повећала удео злата у својим резервама са 7,8 на више од 15 процената.

Највећи светски купац злата и трећи по величини произвођач - Русија, значајно је повећала куповину у посљедњих неколико година, укључујући руднике злата у земљи.

Централна банка Русије је више него удвостручила брзину куповине злата. Влада жели да дода још злата у резерве, пошто Кремљ види племенити метал као сигурност у време геополитичких турбуленција. Русија је шести по реду власник злата после Сједињених Држава, Немачке, Италије, Француске и Кине. Од 2000. године, златне резерве земље су порасле за 500 посто.