Москва забринута због тога што многи покушавају да спрече рад мисије ОЗХО у Думи

20-04-2018 08:16:02 | | фото: МИД России/ vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је саопштио да су терористи који су у сиријској Думи напали мисију Уједињених нација задужену за безбедност очигледно добили упозорење о томе ко ће се и с којим циљем кретати у тој области.

Он је истакао да је Москва забринута због тога што многи покушавају да спрече рад мисије Организације за забрану хемијског оружја у Думи.


„Не сумњамо да у ОЗХО у Хагу и у њеним спољним мисијама раде врхунски стручњаци. Ми, међутим, не можемо да искључимо, пошто имамо сведочанства о томе, да те експерте, те научнике покушавају да искористе за политичке циљеве“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је подсетио да је мисија ОЗХО за истрагу о догађајима у сиријској Думи неколико дана раније допутовала у Бејрут и да је требало да тог јутра када се догодио напад пређе границу са Сиријом, где су их чекали конзуларни представници Министарства иностраних послова Сирије да би им издали визе.

У томе су их, подсетио је Лавров, спречили напади.

„Неко је веома желео да они не стигну на време у област о којој је реч“, рекао је Лавров.

Група УН за безбедност, која је анализирала ситуацију у граду Думи ради почетка рада експерата ОЗХО, била је нападнута у среду.

Нико од представника УН није повређен, а експерти су се вратили у Дамаск. Инцидент је, међутим, утицао на то да се чланови мисије Организације забрану хемијског оружја повуку с места на којем је, како се претпоставља, изведен хемијски напад.
Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут