Амбасада Русије позвала британске власти да укину цензуру са објављивања информација о инциденту у Солсберију

20-04-2018 07:12:01 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије у Лондону сматра да је у крв Јулије Скрипаљ, пре него што је узет узорак за тестирање, убризгана хемикалија, изјавио је портпарол Амбасаде.

„Немајући увид у реалну слику онога што се догодило у Солсберију и немам могућност да самостално оценимо тај догађај, као и то у ком су степену британске специјалне службе умешане у њега, а имајући на располагању само извештај експерата Организације за забрану хемијског оружја, руски стручњаци имају све више нових питања“, навео је портпарол Амбасаде Русије.


„Пре свега, на који начин је у узорку крви једне од жртава, који је узет 18 дана након контакта с отровом, могла да буде пронађена нерастворена токсична хемикалија коју је открио Порт Даун (тајна лабораторија Министарства одбране Велике Британије недалеко од Солсберија)?“, навео је дипломата.

Према његовим речима, поставља се и питање због чега то није запажено и код друге жртве која је имала јаче знаке тровања.

„Ова слика није карактеристична само за отровне супстанце нервно-паралитичког дејства, него може посредно да сведочи, с високом вероватноћом, о томе да је пре узимања узорка токсична хемикалија коју је пронашао Порт Даун била убризгана у крв жртве која је била у вештачкој коми, због чега није успела да ступи у биохемијску реакцију“, навео је представник руске амбасаде.

„Руску држављанку Јулију Скрипаљ од 4. марта 2018. године незаконито држе британске власти, блокирани су сви њени контакти с нама. Амбасада је забринута за здравље Јулије Скрипаљ, као и због тога што нема никаквих званичних информација о њој. Сва јавна саопштења која су до сада објавиле британске власти не могу да се посматрају као веродостојна. Ова скандалозна ситуација још једном потврђује да је према члановима породице Скрипаљ, који су руски држављани, остварена нечувена провокација уз помоћ британских специјалних служби“, изјавио је руски дипломата.

Амбасада Русије је позвала британске власти да укину цензуру с објављивања информација о инциденту у Солсберију у британским медијима и да не врше притисак на медије, како то чине са телевизијским каналом РТ.

„Позивамо конзервативну владу да сачува своју политичку репутацију тако што ће под хитно открити све постојеће информације о тровању у Солсберију руској страни, као и британској јавности, да укину цензуру у објављивању информација о овом злочину у британским медијима, не вршећи политички притисак на медије, како то чини у случају РТ-а“, рекао је представник Амбасаде.