Захарова: Русофобска политика конзервативне британске владе

20-04-2018 07:58:17 | | фото: ntv.ru/ vostok.rs |


Тровање бившег сарадника Државне обавештајне управе Русије Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије организовале су, врло вероватно, британске специјалне службе ради дискредитовања Русије, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„С великим степеном вероватноће, провокација с тровањем руских држављана у Солсберију била је корисна британским специјалним службама, које су је можда и организовале како би компромитовале Русију и њено политичко руководство“, рекла је Захарова.

Она је подсетила да се Велика Британија и раније, у претходним историјским епохама, редовно бавила провокацијама ове врсте.

„Овај потез се уклапа у заједничку русофобску политику конзервативне владе, чији је циљ демонизација наше земље. Поред свега осталог, то потврђује и стратегија националне безбедности Велике Британије, као и говор премијерке Велике Британије Терезе Меј на пријему крајем прошле године“, рекла је Захарова.


Према њеним речима, ову претпоставку потврђују и категоричко одбијање Велике Британије да сарађује с Русијом у истрази о тровању у Солсберију, избегавање сарадње са ОЗХО и сакривање полазних докумената за спровођење објективне истраге.