Руска амбасада: Циљана анализа рада РТ-а у Великој Британији утицаће на слободу медија

19-04-2018 08:19:52 | | / vostok.rs |


Циљана анализа рада РТ-а у Великој Британији утицаће на слободу медија у тој земљи, а то изазива узнемиреност, саопштила је Амбасада Русије и Великој Британији.

„Офком (медијско регулаторно тело) говори да прати извештавање РТ-а 'активно након догађаја у Солсберију'. То је циљана провера, усмерена против конкретне информационе организације, која се тиче једног конкретног питања. Она представља притисак на конкретног емитера. Таква појачана анализа природно ће утицати на слободу медија у Великој Британији, а то изазива дубоку забринутост“, наведено је у коментару Амбасаде Русије.

Амбасада скреће пажњу на то да национални медији у Великој Британији не покушавају да ступе у контакт с бившим сарадником Државне обавештајне управе Русије Сергејом Скрипаљом и његовом кћероком Јулијом који су отровани у Солсберију.

„Уочили смо покушаје Владе Велике Британије да изврши притисак на медије који се граниче са цензуром када је реч о извештавању о случају тровања у Солсберију“, наведено је у саопштењу.

Амбасада указује на то да је „Сандеј тајмс“ 8. априла саопштио да су сарадници Савеза за националну безбедност Велике Британије преузели контролу над извештавањем медија о инциденту у Солсберију,

„Власти манипулишу медијима преко бројних спинова о новим верзијама инцидента. Очигледан недостатак интересовања медија за успостављање контакта са Сергејом или Јулијом Скрипаљ, лекарима који их лече и другим надлежним особама, без обзира на повећани јавни интерес, то доказују“, наведено је у саопштењу.