РТ: Березовски платио животом када је одлучио да се врати у Русију - главни руски тужилац

18-04-2018 12:19:47 | | фото: © Olivia Harris / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Руски бегунaц Борис Березовски који је блиско сарађивао с британским обавештајним службама, платио је својим животом када је одлучио да се врати у Русију, изјавио је главни руски тужилац, саопштио је Јуриј Чајка у током извештаја на заједничкој дводомној седници руског парламента. Поново је потврдио захтев неких званичника у његовом одељењу, да је смрт Березовског у Британији у марту 2013. године била резултат погрешне игре.

Обраћајући се законодавцима, Чајка је устврдио да је Березовски био део завере са британском владом да убије свог блиског пријатеља Александра Литвињенка са радиоактивним полонијумом, а за шта је Лондон оптужо Русију.

"Највећа концентрација полонијума пронађена је у канцеларији Березовског, али Березовски није могао сам да добије полонијум. Такође, он сам није могао направити такав доказ. Радио је под контролом британских обавештајних служби и деловао заједно са њима", рекао је руски званичник.


"Када је одлучио да се врати у Русију, они то нису могли да дозволе особи која има приступ тајном радиоактивном тероризму", додао је Чајка.

Чаика је додао да ће његова канцеларија имати више детаља за медије како би открила додатне доказе у кривичним предметима који се односе на Березовског, Литвињенка и друге руске појединце који су повезани са Британијом. Рекао је да се то очекује у јуну.

Березовски, веома утицајан у Русији деведесетих година, напустио је земљу 2001. године. У његовој матичној држави, оптужен је за проневеру великих размера, а касније је осуђен у одсуству. Британија му је одобрила политички азил и одбацила захтев Москве за његово изручење.


Док је живио у Британији, име Березовског је неколико пута било у медијима, укључујући и његову судску битку са руским бизнисменом Романом Абрамовичем, након смрти Литвињенка.


Неколико година пре његове смрти, Березовски је, како се саопштава, покушао да се договори са руском владом да се врати у земљу. Он је пронађен мртав у кући у селу Суанингхил након пријављеног самоубиства.