РТ: Имамо и ми црвене линије - Рјабков о западној резолуцији о Сирији

15-04-2018 08:47:46 | | фото: © Natalia Seliverstova / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Русија има своје "црвене линије" у вези са резолуцијом Савета безбедности УН-а о Сирији, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков и додао да ће Москва проучити нацрте резолуције од стране САД, Велике Британије и Француске са критиким погледом.

То ће бити "веома тешко" да државе чланице Савета безбедности пронађу компромис о резолуцији о Сирији, упозорио је Рјабков.

"Не желим да претпостављам како ће се посао наставити, али морамо схватити да имамо очигледне црвене линије. Вероватно постоје и неке врсте важних црвених линија за западну групу.", додао је Рјабков.

"Ми ћемо оценити предлог западне тројке критичким погледом. Ми ништа не одлучујемо унапред - уколико постоје разумни елементи, радићемо на њима", рекао је он.

Заменик министра спољних послова додао је да ће Москва користити сва могућа средства да извуче односе са Западом из опаснго "политичког понирања". Канали комуникације између Москве и Вашингтона су и даље отворени, рекао је он.


САД, Велика Британија и Француска припремиле су своју резолуцију након што је руски нацрт одбацио Савет безбедности током ванредне седнице у суботу.


Нацрт, који је позвао Вашингтон и његове савезнике да "одмах и без одлагања прекину агресију против Сиријске Арапске Републике и да се уздрже од даљег агресивног деловања у супротности са међународним законом и Повељом УН", није успео да добије довољно гласова. Одбацило га је осам земаља, укључујући САД, Велику Британију и Француску.

Русија и Сирија су такође позвале међународну заједницу на независну истрагу. Ракетани напади су се десили истог дана када је Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) стигла у Дамаск да истражи наводе о нападу.

"Процес уништења [сиријског хемијског оружја у 2013-14. години] обављен је у блиској сарадњи са укљученим земаља, укључујући САД, и под строгим међународним надзором", рекао је Рјабков.

"Због тога, не разумем бескрајне, примитивне и неосноване лажне приче, које су чинили - понекад и високи амерички званичници - да Русија није испунила своје обавезе".


Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут