Скот тражи од Србије да подржи САД у агресивним намерама према Сирији

15-04-2018 03:23:27 | | / vostok.rs |


Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадором САД Кајлом Скотом, како би разговарали о ситуацији у Сирији, после коалиционих ваздушних удара, саопштено је из Председништва. Скот је позвао Србију да подржи истрагу коју спроводи Организација за забрану хемијског оружја а Вучић је поручио да Србија чува војну неутралност, преноси РТС.

Амбасадор Скот је навео да су САД у потпуности уверене да су ваздушна средства сиријских власти била одговорна за напад хемијским оружјем на цивилно становништво у Думи, у предграђу Дамаска, 7. априла, када су десетине људи погинуле, а стотине рањене, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је Скот нагласио да је тај напад био јасно кршење обавеза Сирије према Конвенцији о хемијском оружју, као и кршење Резолуције 2118 Савета безбедности Уједињених нација.

"Амерички амбасадор је, такође, истакао да Русија није успела да одржи обећања која је дала као гарант Женевског оквира из 2003. године, на основу ког се Сирија обавезала да се одрекне свог хемијског оружја и никад га више не употреби", пише у саопштењу.

Амбасадор Скот је позвао Србију да пружи пуну подршку истрази коју спроводи Организација за забрану хемијског оружја, и нагласио да су коалициони напади 14. априла били неопходни, сразмерни и оправдани, као и да су имали за циљ да спрече даље ужасе које изазива хемијско оружје.

Председник Вучић је рекао да Србија осуђује употребу хемијског оружја било где у свету, али да, као територијално мала земља, не жели да се меша у односе између великих сила.

"Србија љубоморно чува и штити своју војну неутралност. Наша земља жели да са свима разговара и има партнерски и пријатељски однос," навео је председник Вучић.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут