Ратни злочинац и биши командант НАТО-а Весли Кларк „забринут“ за Балкан

12-04-2018 11:38:53 | | / vostok.rs |


Ратни злочинац осуђен у Београду на 25 година затвора због злочина над цивилним становништвом и многих друиг дела и бивши командант злочиначке НАТО алијансе је саопштио за „Вашингтон пост“, пише да би Балкан могао поново да постане поприште кризе, због чега САД и ЕУ морају хитно да реагују.

Како је рекао, прошло је више од 20 година откако је са Ричардом Холбруком преговарао о окончању рата.

"Прошло је више од две деценије откако сам радио са Ричардом Холбруком и нашим тимом да преговарамо о завршетку рата у Босни. НАТО се распоредио и потом деловао да заустави србско етничко чишћење на Косову."

„Данас, три западнобалканске државе (Хрватска, Албанија и Словенија) постале су чланице НАТО-а. Хрватска и Словенија су постале чланице ЕУ. Косово је сада независна нација“, а већина Американаца и Европљана сада мисли да су брутални конфликти на Балкану прошлост."


„Нажалост, то је далеко од истине. Стални политички конфликти етно-религиозног карактера константно прете да метастазирају у међунационалну кризу, што би тај регион учинило примарном метом за мешање страних сила. Оптерећен слабим институцијама државе, економском стагнацијом и неразвијеном демократијом, Балкан је предмет интереса насилних џихадиста који траже регруте за терористичке организације, али и прљавих игара које спроводе Русија, Турска, али и Кина.", каже Кларк

„Да ствари буду горе, регион пати од запостављања демократије која је била инструмент за привођење ратова у бившој Југославији крају. Верујући да демократска будућност Балкана лежи у чланству у ЕУ, САД су одговорност за Балкан предале Бриселу. Међутим, инертност ЕУ оставила је Босну, Србију, Црну Гору, Косово, Албанију и Македонију у дугом чекању у реду. А док САД и ЕУ спавају, други раде“, истиче Кларк.

"На Балкану Кремљ већ одавно повећава свој утицај, радећи на томе да порасту анти-ЕУ и анти-НАТО ставови. Осим тога, Руси подржавају екстремистичке групе, потпирују ватру и хушкају православце против муслимана, свесно изазивајући раст тензија које су већ узроковале ратове на простору бивше Југославије деведесетих година.", каже овај ратни злочинац.

„У међувремену, Турска и заливске земље снажно инвестирају у Западни Балкан. Турска је трећи највећи страни инвеститор у Босни, а лидер водеће босанске политичке партије одлази регуларно у Истанбул и састаје се са све више ауторитарним лидером Ердоганом“.

„Озбиљан план за укључења Балкана у ЕУ требало би да подстакне државе тог региона да спроведу неопходне економске и политичке реформе, повећају сарадњу и реше растуће међуетничке тензије. Наравно, такве активности морају да имају подршку код грађана, како би могле да буду спроведене. То јесте изазов за регион који је и данас оштро подељен у ставовима према институцијама попут НАТО-а“, истиче он.

„Имамо много инструмената на располагању да одвратимо Балкан од пузајућег кретања према нестабилности. Осигурајмо да се огромна инвестиција коју смо направили у турбулентном региону не уруши. Морамо обновити наше опредељење за успех Западног Балкана. Морамо да помогнемо дрхтавим демократијама овог региона да достигну свој пуни потенцијал“, закључио је ратни злочинац Весли Кларк.