РТ: Москва разматра избацивање долара и евра у трговини нафтом са Турском и Ираном

09-04-2018 05:28:17 | | фото: © Friso Gentsch / Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Руски министар енергетике Александр Новак рекао је да земља разматра могућност плаћања нафте у националним валутама, посебно са Турском и Ираном.

Према његовим речима, обе земље су заинтересоване, али постоји и питање конверзије валута и њихове даље употребе.

"Постоји заједничко разумевање да се морамо усмерити на кориштење националних валута у нашем пословању. Постоји потреба за овим, као и жеља страна", рекао је Новак.

"Ово се тиче Турске и Ирана - размишљамо о могућности плаћања у националним валутама са њима. Ово захтева одређена прилагођавања у финансијском, економском и банкарском сектору.", појашњава Новак.

Прошле године централне банке Ирана и Турске потписале су споразум о кориштењу локалних валута у трговини. Земље су имале за циљ побољшање економских веза и лакшу билатералну трговину, као и ослобађање од америчког долара и евра.

Техеран, који је дуго тражио прелазак на трговину без долара, потписао је споразуме са неколико земаља. Тренутно се разговара са Русијом о коришћењу националних валута у пословању.

Током састанка са руским председником Владимиром Путином у новембру, врховни лидер Ирана Али Хамнеи је рекао да је најбољи начин да се анулирају америчке санкције против две земље заједничко настојање да се америчка валута у билатералној трговини избаци. Он је рекао председнику Путину да би стране могле да "изолују Американце" користећи методе као што је елиминисање дуга и замена за националне валуте у трансакцијама између две или више страна.