РТ: Не желимо трговински рат, али ићемо до краја - Пекинг на нове Трампове претње

06-04-2018 07:35:34 | | фото: Aly Song / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток/ РТ

Реагујући на претњу Доналда Трумпа да ће наметнути додатне тарифе у висини од од 100 милијарди долара Кини, Пекинг је саопштио да не жели трговински рат, али да се не плаши "ићи до краја" како би заштитио своје основне економске интересе.

"Кинески став је јасно стављен на знање", наводи се у саопштењу портпарола Министарства трговине Народне Републике Кине. Пекинг не тражи ескалацију и ангажовање у економском сукобу, али у најгорем случају, "не плашимо се трговинског рата".

Кина ће ићи до караја ако Вашингтон буде наставио са ставом америчког "унилатерализма и трговинског протекционизма". Штавише, то прети да покрене "снажан контранапад" и усвојањем адекватних мера за "одлучну одбрану интереса земље".

Кина је такође осудила унилатерализам Вашингтона, који, како се каже, подрива глобалну слободну трговину. У међувремену, кинеска економија ће наставити са реформама и наставиће са отворањем према свету како би "заштитила мултилатерални трговински систем" и промовисала либерализацију глобалне трговине и инвестиција, наведено је у саопштењу Министарства.