Патрушев: Неке земље претендују да истовремено играју улогу светских тужилаца и судија

04-04-2018 01:58:26 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Неке земље претендују на то да истовремено играју улогу светских „тужилаца и судија“, дозвољавају јачање мира помоћу силе у својим интересима, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на отварању Конференције о међународној безбедности у Москви.

„Постоје претензије неких земаља на улогу истовремених тужилаца и судија на глобалном нивоу, који дозвољавају јачање мира уз помоћ силе, ако то захтевају себични интереси“, рекао је он.


„Покушаји да се, под измишљеним изговорима, делује незаконито, заобилазећи УН, без узимања у обзир њихове централне координационе улоге у међународним односима, такође су последњих година добили системски карактер“, истакао је Патрушев.

„Постало је уобичајено да се износе неосноване оптужбе, да се меша у послове суверених држава, према њима примењује војна сила или једностране санкције“, додао је Патрушев.

Према његовим речима, оваква политика значајно дестабилизује ситуацију у свету, одлаже решавање текућих проблема и отежава супротстављање „изазовима и претњама данашњице“.