РТ: Русија затвара конзулат у Сијетлу, али одбија да уклони заставу

31-03-2018 08:46:28 | | фото: © Lindsey Wasson / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Руски конзулат у Сијетлу је затворен по налогу америчких власти. Особље је одлучило да не скине руску заставу, остављајући то Американцима да обаве.

После завршетка последњег радног дана у петак, особље конзулата у Сијетлу се окупило изван својих канцеларија, фотографисало се, а потом уклонило таблу са називом конзулата. Они сада имају рок до 2. априла да уклоне све папире и друге предмете, јер је то датум када почиње забрана пристуа просторијама објекта.

Документи ће бити премештени у Генерални конзулат, резиденцију конзула Валерија Тимашова. Одатле ће бити распоређени у друге дипломатске мисије широм САД-а.

Руска застава у резиденцијалном дому остаје, изјавио је новинарима руски амбасадор у САД-у Анатолиј Антонов.

"То је принципијелна одлука - не уклањамо заставу. Остављамо питање безбедности заставе на част наших америчких колега", рекао је Антонов.

Ткође, амерички безбедносни службеници су у журби да регрутују руске дипломате док се пакују да би се вратили у Русију, саопштило је руско министарство спољних послова и амбасадор Антонов.

"Знамо о приступима према нашим дипломата, нашим колегама. Настоје са покушајима да их убеде да сарађују са америчким специјалним службама", рекао је Антонов.

"Све је покривено обећањима и слаткоречивим речима, али у суштини проблем остаје исти - њима се нуди сарадња у интересу Сједињених Америчких Држава."