Шојгу са Мистуром разговарао о имплементацији споразума из Сочија о Сирији

29-03-2018 08:19:53 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је на састанку са специјалним представником генералног секретара УН за Сирију Стафаном де Мистуром разговарао је о имплементацији споразума из Сочија о Сирији. Руски министар рекао је да ће реализацију ових споразума ускоро разматрати лидери Русије, Турске и Ирана.

„Желео бих да са вама разговарамо о примени споразума из Сочија, који је постигнут уз вашу помоћ и уз помоћ генералног секретара Уједињених нација, и о коме ће у најскорије време разговарати председници држава-гараната“, рекао је руски министар.

Де Мистура је рекао да је два месеца након Конгреса сиријског националног дијалога одржаног у Сочију дошло време да се разговара о томе како да се повежу преговори у Сочију, Женеви и Астани.

Са Мистуром се састао и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Знам да сте управо одржали састанак са министром одбране Сергејом Шојгуом, тако да сам уверен да ће након овог радног дана у Москви и нама и вама бити јасније како даље да ефикасно координишемо наше акције“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће председници Русије, Турске и Ирана, Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган и Хасан Рохани, на самиту у Турској 4. априла размотрити реализацију астанских преговора.

Он је нагласио да на састанку са Мистуром очекује да размотри проблеме хуманитарне помоћи становништву Сирије, као и питања везана за обнављање инфраструктуре и економије земље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут