Не солидарност, него притисак: Министарство спољних послова саопштило о протеривању руских дипломата

29-03-2018 08:04:13 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Четврти дан западне земље објављују нова и нова протеривања руских дипломата из солидарности са Лондоном у случају "Скрипаљ", а у овом тренутку, 152 дипломате из 29 земаља и седишта НАТО-а проглашени су "пероснама нон грата". Русија обећава адекватан одговор у блиској будућности.

Цифра расте

САД су раније објавиле протеривање 48 службеника дипломатске мисије Руске Федерације, затварање генералног конзулата у Сијетлу и протеривање 12 службеника руске мисије у УН-у. Уједињено Краљевство је већ протерало 23 дипломате, Украјина 13. НАТО је одлучио да протера седам дипломата Руске Федерације, а још три лица нису добила дозволу за рад. Канада протерује четири дипломате, а три нису добила дозволу за рад у земљи. Немачка, Француска и Пољска протерале су по четири дипломате, а Молдавија, Чешка и Литванија по три.




Одлуку о протеривању по две руске дипломате донели су Шпанија, Холандија, Данска, Италија, Албанија и Аустралија.

Белгија, Мађарска, Шведска, Хрватска, Румунија, Финска, Естонија, Ирска, Норвешка, Македонија ће протерати по једног дипломату Руске Федерације. Црна Гора протерује једног руског дипломату и укида дозволу почасном конзулу, а Латвија протерује једног дипломату и једног запосленог у "Аерофлоту". У четвртак су грузијске власти најавиле протеривање руских дипломата. Коначно, са данашњим даном је најављено протеривање 153 руске дипломатије.

Такође у четвртак, Влада Словеније је најавила повлачење свог амбасадора на консултације.