Захарова: Реципрочне мере Русије биће адекватне

29-03-2018 04:42:48 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Чеснокова/ vostok.rs |


Реципрочне мере Русије на протеривање руских дипломата из бројних западних земаља биће адекватне, оне се тренутно разрађују и биће објављене у најскорије време, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„Хајде да се не бавимо фокусирањем на том материјалу од кога ће се ове мере формирати — реципрочне или још неке друге. Оне ће бити адекватне. Оне се сада разрађују и мислим да ће оне бити ускоро објављене. Форма, садржај, о свему ћете сазнати када то буде у потпуности проучено. Неће сва изненађења бити одједном“, истакла је Захарова на редовном брифингу у Москви.

Она је додала да акције Лондона према Москви у случају „Скрипаљ“ представљају глобалну међународну провокацију.

„Још једном бих желела да кажем да не можемо другачије, него као провокацију да квалификујемо оно што ради Лондон. Ово је глобална међународна провокација“, нагласила је Захарова.

Она је навела и да Сједињене Америчке Државе не могу једнострано да протерују дипломате при Уједињеним нацијама.

„Сједињене Америчке Државе немају могућност да једнострано кажњавају дипломате који раде у УН. За то постоје одговарајуће процедуре“, рекла је Захарова на брифингу.

Према њеним речима, одређене процедуре регулишу како се могу прекинути активности одређених дипломата. „Покушавамо да схватимо како су САД реализовале такву одлуку. Колико сада разумемо, ове процедуре нису биле испоштоване. Наша стална мисија у УН бави се овим питањем“, додала је Захарова.