Захарова: И то је то! ’Коммерсант‘ је набавио најтајније материјале

28-03-2018 11:20:58 | | фото: globallookpress.com © MFA Russia Press Service/Global |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је неуспехом презентацију од шест слајдова британске премијерке Терезе Меј, која је представљена страним амбасадорима у Русији на затвореном брифингу у британској дипломатској мисији у Москви. Презентацију је објавио лист „Комерсант“.

„И то је то! ’Коммерсант‘ је набавио оне најтајније материјале на основу којих су САД и одлучиле да протерају руске дипломате, солидаришући се са оптужбама Лондона против Русије о наводној умешаности у ’случај Скрипаљ‘“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.


„Ово је неуспех Терезе Меј. Откривена је највећа манипулација светским јавним мњењем у коју су умешане британске власти. На основу шест сличица донета је одлука о одговорности државе за хемијски напад“, истакла је портпаролка Министарства спољних послова.

Лист „Комерсант“ објавио је презентацију коју је, према његовим подацима, показао британски амбасадор, а која је потом у штампаном облику подељена представницима страних амбасада неколико дана пре протеривања руских дипломата.

Новине пишу да се презентација састојала од шест слајдова, од којих је на првом био наслов „Инцидент у Солсберију“. На другом слајду су хронологија периода од 4. до 20. марта и карта са местима инцидента.

Трећи слајд се, према подацима „Комерсанта“, назива „Нова фаза руске агресије“ и садржи опис отровног агенса, а сам документ наводи да је Русија „без икакве сумње“ одговорна за инцидент и да „ниједна друга земља није имала истовремено могућности, намеру и мотив“.
„Не постоји никакво алтернативно објашњење које завређује поверење“, цитира лист материјале из презентације.

На другим слајдовима презентације приказано је да Русија није доставила Великој Британији доказе о својој неумешаности у инцидент, као и информације да су британске власти „избројале око 30 паралелних покушаја дезинформација“, пишу новине.

Такође је описан ефекат поменуте отровне супстанце и дат „дуг списак непријатељских акција Русије“ која се састоји од 12 блокова.

Лист пише да презентација практично не пружа нове информације о „случају Скрипаљ“, истичући само једну разлику: дошло је до „преквалификације статуса Москве од починиоца ’са великом вероватноћом‘ на кривца ’без икакве сумње‘“