Антонов: Нашим опонентима се не свиђа јака и моћна Русија

27-03-2018 09:37:34 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


САД користе "случај Скрипаљ" као изговор за протеривање руских дипломата и затварање конзулата у Сијетлу, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

"Званични представници администрације званично су поткриепили затварање Генералног конзулата Русије његовом "близином подморничкој бази и производњом највећег одбрамбеног уговарача - Боинга. Дакле, каква је веза са случајем отрованог британског агента Скрипаљ и његове ћерке?"- упитао је шеф дипломатске мисије на Фејсбуку.

Према Антонову, овај корак је највероватније планиран унапред, а Американци су само чекали одговарајућу прилику.



"Одсуство било каквих чињеница које потврђују оптужбе Вашингтона и Лондона на нашу адресу не могу изазвати сумњу на блиску координацију и заједничко планирање онога што се догодило", додао је амбасадор.


Шеф дипломатске мисије такође је напоменуо да уз помоћ "руске претње" Вашингтон и Лондон покушавају да скрену пажњу саод унутрашњих проблема, али да то неће успети.




"Нашим опонентима се не свиђа јака и моћна Русија, чије су способности недавно демонстриране", сумирао је руски дипломата.


Јуче су америчке власти најавиле протеривање 60 руских дипломата због оптужби за наводну шпијунажу и затварање руског конзулата у Сијетлу. Истовремено, ниједан од запослених у овој дипломатској мисији није био оптужен за шпијунажу и није био протеран. Затварање конзулата у Сијетлу власти су објасниле не инцидентом тровања Скрипаља, него географској близини "једној од подморничких база", као и производње Боинга.