САД покрећу тужбу против Кине због кршења правила у области лиценцирања

22-03-2018 06:07:37 | | фото: © AP Photo / Andy Wong, File / RIA.ru/ vostok.rs |


Сједињене Државе покрећу тужбу против Кине у Светској трговинској организацији, оптужујући Пекинг за кршење у области лиценцирања, рекао је портпарол Беле куће новинарима на прес конференцији.

"Председник ће захтевати и да ће наплатити трговински представник САД за покретање акције у СТО да одговори на дискриминаторско поступање Кине у области лиценцирања", - рекао је портпарол Беле куће.

Према његовим речима, Кина захтева да америчке компаније обавезно инвестирају у заједничка предузећа у Кини и да преносе технологије њима, а у супротном им не дозвољавају да лиценцирају своје производе и услуге у Кини.

Према његовим речима, Кина намерно купује америчке компаније како би стекла технологију којом кинески произвођачи добијају конкурентску предност и узимају тржишни удео америчким предузећима.

Амерички председник Доналд Трамп у четвртак ће најавити мере у области трговине са Кином, саопштила је Бела кућа. Планирано је потписивање меморандума "о борби против економске агресије Кине". Као резултат мера САД, довешће се извоз Кине у САД у вредности од 50 милијарди долара годишње.